Priroda na vrhu grada

Sekretarijat za zaštitu životne sredine odlučio je da do kraja godine neku od betonskih ploča na vrhu višespratnice prekrije plodnom zemljom i oplemeni travom, mahovinom, rastinjem, cvećem i stablima

Među mnoštvom sivih i monotonih beogradskih zgrada, jedna bi do kraja godine mogla da liči na vazu iz kojese prelivaju bokori cveća. Jer, Sekretarijat za zaštitu životne sredine odlučio je da do kraja godine neku od betonskih ploča na vrhu višespratnice prekrije plodnom zemljom i oplemeni travom, mahovinom, rastinjem, cvećem i stablima.

– Zeleni krov dobiće neka javna institucija, obdanište, škola ili zgrada Gradske uprave. Taj pilot projekat biće finansiran iz gradskog budžeta. Želja nam je da od sledeće godine na taj način oplemenimo i stambene zgrade i da do 2013. godine svaka opština dobije takvu zelenu oazu. Ako bude novca, sekretarijat će pomoći stanarima solitera koji se odluče da ozelene krov – kaže Goran Trivan, gradski sekretar za zaštitu životne sredine.

On ističe da se Gradska uprava opredelila za ovakve poduhvate jer od ozelenjavanja nema boljeg načina da se popravi mikroklima Beograda.

Na pomen zelenog krova, žiteljima glavnog grada je prva pomisao na javnu garažu ispred Starog dvora, dok je u razvijenim zemljama, koje vode računa o uštedi energije i zaštiti životne sredine, on neizostavan deo arhitekture. Korak dalje otišle su države poput Japana, Nemačke i Kanade gde je zakon obavezao graditelje da na novim objektima budu zeleni krovovi. Kod nas još nisu u modi, a nijedan zakon ne bavi se ovim pitanjem.

Za ozelenjavanje pete fasade, što je drugo ime za ravan krov, za sada je potrebna samo saglasnost svih stanara, odnosno skupštine zgrade tamo gde je ona formirana. Uz malo truda i novca lako se može doći do zelenog krova postavljanjem velikih žardinjera sa cvećem, drvećem ili travnjaka, smatra dr Milica Jovanović-Popović, profesorka Arhitektonskog fakulteta.

–Za takvu intervenciju vlasnicima stanova nije potrebna stručna pomoć, što znači da oni sami mogu da odaberu biljke i oplemene prostor–kažeJovanović-Popović.

U svim drugim situacijama, kada se na čitavuploču nanosi zemlja i vegetacija, naglašava profesorka, važno je da stanari ništa ne rade na svoju ruku. U suprotnom, loše preuređenje moglo bi da ugrozi stabilnost objekta i prouzrokuje prokišnjavanje.

– Bezbednosni preduslov je da konstrukcija može da izdrži dodatno opterećenje.Što je deblji sloj zemlje koja se nanosi, zeleni krov je kvalitetniji. Od presudne važnosti je pravilna hidroizolacija, to jest drenažni sloj. Za to je nužna projektna dokumentacijai pribavljanje građevinskih dozvola, a mora se znati da to povećava troškove – ističe profesorka i dodaje da Beograd nema mnogo ravnih krovova koje bi mogao da pretvori u zelene.

Prednosti krovnih vrtova su višestruke. Oni su dobri izolatori jer smanjuju efekte toplotnog ostrva – temperaturu u gradovima snižavaju i do pet stepeni. Zadržavaju veću količinu kišnice, koja postepeno isparava, za razliku od drugih krovova sa kojih voda odlazi u kanalizaciju. Na njima se mogu podići ribnjaci, jezerca ili bazeni. Pogodnisu i za postavljanje solarnih panela ili fotonaponskih ćelija.

Najveći problem, dele mišljenje sagovornici "Politike", jeste ko će i kojim sredstvima održavati zelene oaze na vrhovima zgrada.

Ravni krovovi za većinu stanara u Beogradu već su noćna mora. Često prokišnjavaju, a skupštine zgrada teško mogu da se dogovore da zamene sijalicu u hodniku, a kamoli da izdvoje i do milion dinara za popravku oko 200 kvadrata bušnog krova, koji se doživljava kao isključivi problemstanara sa poslednjeg sprata.


Izvor: Politika
 • Konsultanske usluge

  Konsultanske usluge

  WBCG Konsalting nudi prilagođena konsalting rešenja Vašoj kompaniji za kompleksne izazove sa kojima se susrećete iz oblasti zastite zivotn...

 • Lobiranje

  Lobiranje

  Lobiranje predstavlja veoma važan činilac efikasnog funkcionisanja celokupnog društveno političkog sistema jedne demokratske države.

 • Upravljanje projektima

  Upravljanje projektima

  Mislite da Vam treba pomoć pri upravljanju projektima u oblasti zastite životne sredine, infrastrukturne izgradnje ili obnovljivih izvora en...

Novosti

 • Prvi električni teretni brod isploviće ovog leta

   Prvi električni teretni brod isploviće ovog leta

  Prvi električni teretni brod na svetu, bez emisija gasova staklene bašte i bez posade isploviće ovog leta iz luke ...

 • Holandija gradi energetski čvor u Severnom moru

  Holandija gradi energetski čvor u Severnom moru

  Položaj ostrva omogućiće da se energija šalje u Holandiju, Veliku Britaniju, Belgiju, Nemačku i Dansku.

 • Prirodno bogatstvo u temeljima prestonice

  Prirodno bogatstvo u temeljima prestonice

  Ispod Beograda veliki geotermalni potencijal za grejanje i hlađenje velikog broja objekata. Podzemni izvori sa energ...

 • Električna vozila budućnost gradskog prevoza

  Električna vozila budućnost gradskog prevoza

  Elektricna ili e-vozila su budućnost gradskog prevoza jer značajno smanjuju zagadjenje životne sredine, ali ostaje...

 • Njujork uvodi taksu od pet centi za kese

  Njujork uvodi taksu od pet centi za kese

  Hiljade Njujorčana svakodnevno posežu za plastičnom kesom u radnjama i samouslugama, a procenjuje se da se godišn...

 • U Prokuplju otvoren ekološki vrt

  U Prokuplju otvoren ekološki vrt

  U prokupačkoj Osnovnoj školi "Ratko Pavlović Ćićko" otvoren je jedinstven ekološki vrt koji sadrži veliki broj...